Takläggare Lär Ut – Så gör du

En fasadtvätt behöver genomföras på alla fasader oavsett material. Det är dessutom ett enkelt och billigt sätt att hålla den ren och fräsch från alger, mögel och annat som trivs att växa i vårt allt mer varma och fuktiga klimat. En fasadtvätt kommer ta bort och motverka mögel och bevara husets kulör, och för den som är noggrann med att hålla fasaden ren kommer huset se nymålat ut betydligt längre än för den som låter bli. Här är några tips på vad som behövs och hur du får tillväga vid en fasadtvätt.

Välj medel
Ska du genomföra en fasadtvätt finns det några olika alternativ på medel du kan använda dig av. Diskmedel och såpa är två bra medel som fungerar utmärkt att tvätta fasaden med. Det räcker att blanda 10–15 droppar med varmt vatten men tänk på att byta ut vattnet ett par gånger under arbetes gång eftersom att det blir smutsigt väldigt fort.

Behövs en tvätt för att få bort grövre smuts så som alger och mögelsvampar så finns det medel att köpa som är avsedda just för detta. Tänk på att använda miljövänliga produkter på din fasad eftersom en stor den av vattnet och medlet kommer rinna ner i marken.

Skrubba och skölja av
För att få rent fasaden ordentligt är det bra att använda en rotborste. Tänk på att skydda händerna när du skrubbar fasaden med starka medel.

När hela fasaden är skrubbad och det är dags att skölja bort medlet så kan du med fördel använda en vanlig vattenslang. Att använda en högtryckstvätt vid en fasadtvätt kan orsaka färgbortfall och skador i träet. Det höga trycket kan även göra att vatten och fukt letar sig in i fasaden, vilket man givetvis vill undvika.

Hur ofta?

Att säga exakt hur ofta en fasadtvätt behöver genomföras är svårt, eftersom det är olika för olika fasader. Olika faktorer så som vilken färgtyp fasaden är målad med och vilken yttre miljö och påverkan den utsätts för påverkar motståndskraften mot mögel och annan smuts. Ett tips är att se över fasaden åtminstone en gång per år, på så vis är det enkelt att se förändringar och därmed avgöra när det är dags att tvätta rent igen.

Att behandla och tvätta bort påväxt och smuts i ett så tidigt stadie som möjligt gör att hela processen blir enklare än om det har grott in under en längre tid.

Att tänka på

Olika medel för fasadtvätt har olika instruktioner. Tvättar du fasaden med diskmedel eller såpa bör du noggrant spola eller torka bort allt medel men använder du ett alg- och mögelmedel ska medlet inte spolas bort.
Det finns även olika restriktioner för olika färger. Är ditt hus sedan tidigare målat med till exempel en Falu rödfärg så ska du inte använda några medel alls, utan satsa istället på att torrborsta fasaden.

Att genomföra en fasadtvätt med jämna mellanrum kommer hålla fasaden på ditt hus i ett bra skick. Du undviker mögel och dessutom bevaras färgen samtidigt som den fräschas upp, och din fasad ser näst intill helt nymålad ut.