Rekrytering
Vid rekrytering i Stockholm får den arbetssökande ofta många frågor där det inte finns något svar som anses ”fel” eller ”rätt”. Det kan till exempel vara att de frågor om den sökandes styrkor, svagheter eller personlighet. Det kan också vara rent hypotetiska situationer, där den sökandes lösning på ett påhittat problem faktiskt kan vara avgörande för om denne får jobbet eller inte.
Dessa frågor kan verka harmlösa. Sanningen är dock att de används vid rekrytering för att utröna om den sökande passar för en viss position eller inte. Säger man något som inte stämmer överens med det som intervjuaren vill höra, kommer sannolikheten att få jobbet att minska drastiskt.
Det finns ett antal vanliga frågor som det är bra att förbereda svar på. Här tar vi upp några exempel på dem.
Vilka är dina svagheter?
Det här är en vanlig fråga vid rekrytering. Det som intervjuaren vill är att identifiera varningsflaggor hos kandidaten, samtidigt som självmedvetenheten och ärligheten sätts på prov. Att svara något i stil med ”att jag klarar inte av deadlines” är inte bra, givetvis. Men svarar du ”jag har inga svagheter”, så sätter du dig inte heller i bättre dager hos den potentiella arbetsgivaren. Det bör finnas en balans däremellan.
Vilka är dina styrkor?
På den här frågan är det bra att faktiskt berätta om dina sanna styrkor – och inte det som du tror att arbetsgivaren vill höra. Lyft fram det som är relevant för tjänsten och var specifik. Istället för att säga att du är bra på att ”samarbeta”, kan du till exempel säga att du är duktig på att ta ledarrollen i en grupp, eller att du gör gruppen bättre genom att komplettera andra.
Berätta om en utmaning på jobbet, och hur du löste den.
Det här är också en vanlig fråga som används vid rekrytering. Intervjuaren i Stockholm vill få en känsla för hur du svarar vid, och hanterar, konflikter. Berätta om en situation, uppgiften som identifierades och hur du sedermera löste det. Var noga med att svara på frågan professionellt, och försök gärna att avsluta med ett lyckligt slut – till exempel hur du löste problemet eller kom fram till en kompromiss.
Var ser du dig om fem år?
När du får den här frågan bör du vara ärlig, och specifik, med dina framtida mål. Tänk på att intervjuaren vill ta reda på om du har realistiska mål för din karriär, om du har ambition och om den aktuella positionen stämmer överens med det du vill.
Är du ute efter jobb så finns det ett rekryteringsföretag Stockholm som är aktiva inom fastighetsbranschen.